Most asked questions in PSC exams by district

 

"Most asked PSC exam GK questions by district. Covers Kerala’s history, geography, and important facts for PSC and competitive exams."


"This blog is a comprehensive collection of important general knowledge questions covering history, geography, science, literature, politics, sports, current affairs and more. Designed for students, competitive exam aspirants and knowledge lovers, it provides clear, concise and accurate information".

  Thiruvananthapuram District – PSC GK Q&A


1. When was Thiruvananthapuram district formed?

 1957 (November 1)


2. Which is the southernmost district of Kerala?

Thiruvananthapuram


3. What is the capital of Kerala?

 Thiruvananthapuram


4. Which is the southernmost taluk of Kerala?

 Neyyattinkara


5. Which sea is on the west side of Thiruvananthapuram?

Arabian Sea


6. Which mountain peak is located in Thiruvananthapuram district?

Agasthyakoodam (1868 m) – second highest peak in Kerala


7. Which river is considered the “Ganga of the South” that flows through this district?

 Karamana River


8. The Neyyar Dam is located in which district?

 Thiruvananthapuram


9. Which wildlife sanctuary in Thiruvananthapuram is famous for lions?

 Neyyar Wildlife Sanctuary (Lion Safari Park)


10. The famous Padmanabhaswamy Temple is in which city?

Thiruvananthapuram


11. Which palace in Thiruvananthapuram was the seat of Travancore kings?

 Kowdiar Palace


12. Where is the Vikram Sarabhai Space Centre (VSSC) located?

 Thiruvananthapuram, Thiruvananthapuram


13. The Indian Space Research Organisation (ISRO) was founded in which district?

 Thiruvananthapuram (1969, under Dr. Vikram Sarabhai)


14. Which museum in Thiruvananthapuram was built by Ayilyam Thirunal?

Napier Museum


15. Where is Kerala’s first zoo located?

 Thiruvananthapuram (1857)


16. Which district is famous for Kovalam Beach?

 Thiruvananthapuram


17. Which famous Malayalam poet is known as “Mahakavi” and belongs to Thiruvananthapuram?

 Kumaran Asan


18. Who was the social reformer from Thiruvananthapuram who founded the “Sree Narayana Dharma Paripalana Yogam (SNDP)”?

 Sree Narayana Guru


19. Which Lok Sabha constituency is the capital city part of?

Thiruvananthapuram constituency


20. Who was the first Chief Minister of Kerala, born in Thiruvananthapuram?

 E.M.S. Namboodiripad was first CM, but Pattom A. Thanu Pillai (from Thiruvananthapuram) was second CM of Kerala.



Kollam District GK – Questions & Answers


Q: When was Kollam district formed?

A: 1 November 1957



Q: What is the headquarters of Kollam district?

 A: Kollam



Q: Which lake in Kollam is the largest freshwater lake in Kerala?

 A: Sasthamkotta Lake



Q: Which lake in Kollam is known as the “Gateway to Kerala Backwaters”?

 A: Ashtamudi Lake



Q: Which river is the longest river in Kollam?

 A: Kallada River



Q: Which is the only wildlife sanctuary in Kollam?

 A: Shendurney Wildlife Sanctuary



Q: Where is India’s first planned Eco-tourism project located?

 A: Thenmala, Kollam



Q: Which is the main port of Kollam district?

 A: Neendakara Port



Q: Which historic port of Kollam was visited by Marco Polo and Ibn Battuta?

 A: Thangassery Port



Q: Kollam district is world famous for which industry?

 A: Cashew industry



Q: Which island in Kollam is famous for backwater tourism and coir making?

 A: Munroe Island



Q: Jatayu Earth Center, the world’s largest bird sculpture, is located at?

 A: Chadayamangalam, Kollam



Q: Which river in Kollam is called “Sorrow of Kollam”?

 A: Kallada River



Q: The annual festival Kottankulangara Chamayavilakku is celebrated where?

 A: Chavara, Kollam



Q: Which Kollam temple is famous for the Anayadi Elephant Festival?

 A: Puthenkulam Mahadeva Temple



Q: Which ancient kingdom had Kollam as its capital?

 A: Venad Kingdom



Q: Which Kollam lighthouse is a famous tourist attraction?

 A: Thangassery Lighthouse



Q: Which national highway passes through Kollam?

 A: NH- 66



Q: Kollam district shares its eastern border with which state?

 A: Tamil N

adu



Q: What is Kollam popularly known as in trade history?

 A: Quilon


 Pathanamthitta District – GK Questions & Answers


1. Q: When was Pathanamthitta district formed?

A: 1 November 1982



2. Q: Which districts were reorganized to form Pathanamthitta?

A: Parts of Alappuzha, Kollam, and Idukki



3. Q: What is the headquarters of Pathanamthitta district?

A: Pathanamthitta



4. Q: Which is the smallest district in Kerala by population?

A: Pathanamthitta



5. Q: Which is the famous pilgrimage center located in Pathanamthitta?

A: Sabarimala



6. Q: Which river is known as the lifeline of Pathanamthitta?

A: Pamba River



7. Q: Which wildlife sanctuary is located in Pathanamthitta?

A: Periyar Tiger Reserve (part), Konni Elephant Reserve



8. Q: Which place in Pathanamthitta is famous for elephant training center?

A: Konni



9. Q: Which dam in Pathanamthitta is the first planned hydroelectric project of Kerala?

A: Sabarigiri Dam



10. Q: Which is the highest peak in Pathanamthitta?

A: Kakki Reservoir region (part of Western Ghats)



11. Q: Which annual pilgrimage is considered the largest gathering in Pathanamthitta?

A: Sabarimala Mandala Makaravilakku



12. Q: Which river is known as Dakshina Bhageerathi or Ganga of South India, flowing through Pathanamthitta?

A: Pamba River



13. Q: Which festival in Pathanamthitta is known as the “festival of lights”?

A: Aranmula Vallasadya



14. Q: Aranmula in Pathanamthitta is famous for which handicraft?

A: Aranmula Kannadi (metal mirror)



15. Q: Which cultural event of Aranmula is included in UNESCO’s Intangible Cultural Heritage list?

A: Aranmula Valla Sadhya (connected with snake boat race & feast)



16. Q: Which place is called the “Pilgrim Capital of Kerala”?

A: Pathanamthitta



17. Q: Which snake boat race is held in Pathanamthitta district?

A: Aranmula Uthrattathi Vallamkali



18. Q: Which district in Kerala has the highest forest area proportion?

A: Pathanamthitta (over 50%)



19. Q: Which national park partly lies in Pathanamthitta district?

A: Periyar National Park



20. Q: Which dam in Pathanamthi

tta supplies water to the Sabarigiri Hydroelectric Project?

A: Kakki Dam




 Alappuzha District – PSC GK Q&A


1. Which year was Alappuzha district formed?

1957 (August 17)


2. Which district in Kerala is called the “Venice of the East”?

Alappuzha


3. What is the headquarters of Alappuzha district?

 Alappuzha town


4. Which district in Kerala has no high-range areas and no forests?

 Alappuzha


5. Which is known as the “Rice Bowl of Kerala”?

Kuttanad (Alappuzha)


6. Which is the largest lake in Kerala that flows through Alappuzha?

 Vembanad Lake


7. The famous Nehru Trophy Boat Race is held in which lake?

 Punnamada Lake (Alappuzha)


8. Which industry is Alappuzha world-famous for?

Coir industry (Coir Capital of the World)


9. Where was Kerala’s first lighthouse built?

 Alappuzha (1862)


10. Kerala’s first post office was opened in which district?

 Alappuzha (1863)


11. Which freedom struggle took place at Punnapra-Vayalar in 1946?

 Punnapra-Vayalar uprising against Diwan C.P. Ramaswami Iyer


12. Which temple in Alappuzha is famous for “Palppayasam”?

 Ambalappuzha Sri Krishna Temple


13. Arthunkal Church is located in which district?

Alappuzha


14. Who is the famous poet from Vayalar in Alappuzha?

 Vayalar Rama Varma


15. Which Jnanpith award-winning p

oet was born in Alappuzha?

O.N.V. Kuruppu



 Kottayam District – PSC GK Q&A


1. When was Kottayam district formed?

1949 (July 1)


2. Which district is known as the “Land of Letters, Lakes and Latex”?

 Kottayam


3. Which district has 100% literacy first in India?

Kottayam


4. Which newspaper was first published from Kottayam?

Deepika (1887, first Malayalam daily)


5. Which famous publication society is located in Kottayam?

 Sahodaya (Malayala Manorama also headquartered here)


6. Which is the headquarters of Kottayam district?

 Kottayam town


7. Which lake is associated with Kottayam district?

 Vembanad Lake


8. Which region of Kottayam is famous for rubber plantations?

 Pala region


9. Who is known as the “Father of Library Movement in Kerala” from Kottayam?

 P.N. Panicker


10. Who started the first printing press in Kerala (CMS Press) at Kottayam?

Rev. Benjamin Bailey (1821)


11. The first English school in Kerala was established at which place in Kottayam?

Kottayam (by CMS missionaries, 1817)


12. Who is known as the “Father of Malayalam printing” connected with Kottayam?

 Rev. Benjamin Bailey


13. Which hill station in Kottayam is famous for tourism?

Ilaveezhapoonchira, Wagamon (partly in Idukki also)


14. Which famous church in Kottayam is known as the “Rome of the East”?

 Kottayam (Cheriapally & Valia Pally – old churches)


15. Which freedom fighter from Kottayam is associated with the Abstention Movement (1932)?

K. Kelappan (though mainly Malappuram leader, the Abstention Movement was strong in Kottayam too)


16. The famous Ettumanoor temple is in which district?

 Kottayam


17. Which is the only district in Kerala that does not share a border with the Arabian Sea?

Kottayam (landlocked)


18. Who founded Malayala Manorama daily (headquartered at Kottayam)?

 Kandathil Varghese Mappillai (1888)


19. Who is the famous cartoonist from Kottayam who created “Boban and Molly”?

Toms (V.T. Thomas)


20. Which bird sanctuary is located in Kottayam?

Kumarakom Bird Sanctuary



 General Knowledge – Idukki District


Q1. Which is the district headquarters of Idukki?

Ans: Painavu


Q2. Which is the largest district in Kerala by area?

Ans: Idukki (4,358 sq. km)


Q3. Which is the highest peak in South India located in Idukki?

Ans: Anamudi (2,695 m)


Q4. The Idukki Arch Dam is constructed across which river?

Ans: Periyar River


Q5. Which is the first arch dam in India?

Ans: Idukki Arch Dam


Q6. Which wildlife sanctuary in Idukki is famous for elephants?

Ans: Periyar Wildlife Sanctuary (Thekkady)


Q7. In which year was Idukki district formed?

Ans: 26 January 1972


Q8. Which two rivers join to form the famous Idukki reservoir?

Ans: Periyar River & Cheruthoni River


Q9. Which is the main hydroelectric project in Idukki?

Ans: Idukki Hydroelectric Project


Q10. Which is the second largest populated district in Kerala (with least population density)?

Ans: Idukki


Q11. Which hill station in Idukki is known as the "Kashmir of Kerala"?

Ans: Munnar


Q12. Mattupetty dam is located in which district?

Ans: Idukki


Q13. Which spice is Idukki district most famous for?

Ans: Cardamom (also known as the "Cardamom Hills")


Q14. Which Idukki river is also called "Triveni of Kerala"?

Ans: Devikulam (where three streams join near Munnar)


Q15. The Kuravan-Kurathi hills are associated w

ith which famous dam?

Ans: Idukki Arch Dam



 General Knowledge – Ernakulam District


Q1. Which is the district headquarters of Ernakulam?

Ans: Kakkanad


Q2. Which city in Ernakulam is known as the “Queen of the Arabian Sea”?

Ans: Kochi


Q3. In which year was Ernakulam district formed?

Ans: 1 April 1958


Q4. Which is the first European township in India, located in Ernakulam?

Ans: Fort Kochi


Q5. The first Cochin International Airport (CIAL), fully powered by solar energy, is situated at?

Ans: Nedumbassery, Ernakulam


Q6. Which is the largest natural lake in Kerala, partly in Ernakulam?

Ans: Vembanad Lake


Q7. Which is the largest railway station in Ernakulam?

Ans: Ernakulam Junction (South)


Q8. Name the first Indian city to have a Water Metro project.

Ans: Kochi


Q9. Which famous Jewish synagogue is located in Ernakulam district?

Ans: Paradesi Synagogue, Mattancherry


Q10. Hill Palace Museum, the largest archaeological museum in Kerala, is located at?

Ans: Tripunithura


Q11. Which district in Kerala is known as the “Commercial Capital of Kerala”?

Ans: Ernakulam


Q12. The headquarters of Southern Naval Command is at?

Ans: Kochi


Q13. Name the first metro rail system in Kerala, launched in Ernakulam district.

Ans: Kochi Metro


Q14. Which Ernakulam island is connected by India’s first container transshipment terminal?

Ans: Vallarpadam Island


Q15. The Bolgatty Palace, built by the Dutch in 1744, is situated in which district?

Ans: Ernakulam



 General Knowledge – Thrissur District


Q1. Which is the district headquarters of Thrissur?

Ans: Thrissur


Q2. In which year was Thrissur district formed?

Ans: 1 July 1949


Q3. Thrissur is famously known as the ___ of Kerala.

Ans: Cultural Capital of Kerala


Q4. Which world-famous festival is celebrated at Vadakkumnathan Temple in Thrissur?

Ans: Thrissur Pooram


Q5. Which temple in Thrissur is a UNESCO World Heritage tentative site?

Ans: Vadakkumnathan Temple


Q6. Kerala Kalamandalam, the premier institution for classical arts, is situated at?

Ans: Cheruthuruthy, Thrissur


Q7. Athirappilly waterfalls, known as the “Niagara of India”, is in which district?

Ans: Thrissur


Q8. Peechi Dam, a major irrigation project, is located in?

Ans: Thrissur


Q9. Which is the largest zoo in Kerala, located in Thrissur?

Ans: Thrissur Zoo


Q10. The headquarters of Kerala Sahitya Akademi and Sangeetha Nataka Akademi are in?

Ans: Thrissur


Q11. Which famous church in Thrissur is one of the tallest in Asia?

Ans: Basilica of Our Lady of Dolours (Puthanpally)


Q12. Name the ancient port in Thrissur that was once a major trade center of the Chera dynasty.

Ans: Muziris (Kodungallur)


Q13. The first mosque in India, Cheraman Juma Masjid, is in which district?

Ans: Thrissur (Kodungallur)


Q14. Guruvayur Temple, also called “Dwarka of the South,” is in which district?

Ans: Thrissur


Q15. Which river is known as the lifeline

 of Thrissur district?

Ans: Bharathapuzha




 General Knowledge – Palakkad District


Q1. Which is the district headquarters of Palakkad?

Ans: Palakkad


Q2. In which year was Palakkad district formed?

Ans: 1 January 1957


Q3. Palakkad is popularly known as the ___ of Kerala.

Ans: Granary of Kerala


Q4. The Palakkad Gap (Palghat Gap) connects Kerala with which state?

Ans: Tamil Nadu


Q5. Which fort in Palakkad was built by Hyder Ali in 1766?

Ans: Palakkad Fort (Tipu’s Fort)


Q6. Which is the largest district in Kerala by population of Scheduled Tribes?

Ans: Palakkad


Q7. Silent Valley National Park is located in which district?

Ans: Palakkad


Q8. Which is the longest river in Kerala flowing through Palakkad?

Ans: Bharathapuzha (209 km in Kerala)


Q9. Which famous dam is located in Palakkad district?

Ans: Malampuzha Dam


Q10. The first mega rock garden in South India is in?

Ans: Malampuzha, Palakkad


Q11. Which district in Kerala shares the longest border with Tamil Nadu?

Ans: Palakkad


Q12. Nelliyampathy hill station is located in which district?

Ans: Palakkad


Q13. Which river is called the “Dakshina Ganga” and flows through Palakkad?

Ans: Bharathapuzha


Q14. Chittur Taluk in Palakkad is famous for the memorial of which great poet?

Ans: Kunjan Nambiar (Chittur Thunchan Memorial)


Q15. Which is the largest gram panchayat in Ke

rala, located in Palakkad?

Ans: Elappully



 General Knowledge – Malappuram District


Q1. Which is the district headquarters of Malappuram?

Ans: Malappuram


Q2. In which year was Malappuram district formed?

Ans: 16 June 1969


Q3. Malappuram is the ___ largest district in Kerala by population.

Ans: 1st (Most populated district in Kerala)


Q4. Which is the most densely populated district in Kerala?

Ans: Malappuram


Q5. Which is the only district in Kerala without a coastline but touches the Arabian Sea through Ponnani?

Ans: Malappuram


Q6. Which town in Malappuram was an important center of Zamorin’s naval base?

Answer: Ponnani


Q7. Thunchan Parambu, the birthplace of Thunchath Ramanujan Ezhuthachan (Father of Malayalam), is located at?

Ans: Tirur, Malappuram


Q8 Is Kottakkal in Malappuram famous for?

Ans: Arya Vaidya Sala (Ayurveda)


Q9. Which famous Kerala Mappila Revolt (Malabar Rebellion) took place in Malappuram?

Ans: 1921 Malabar Rebellion


Q10. Which river is known as the “Nile of Kerala” and flows through Malappuram?

Answer: Bharathapuzha


Q11. Valluvanad, an ancient feudal state, was mainly located in which district?

Answer: Malappuram


Q12. Which is the only airport in Kerala situated in Malappuram district?

Ans: Calicut International Airport (Karipur)


Q13. Which famous hill station in Malappuram is known as “Ooty of Malappuram”?

Answer: Nilambur


Q14. Which teak plantation in Malappuram is the oldest in the world?

Ans: Nilambur Teak Plantation


Q15. The Teak Museum, first of its kind in the world

, is located at?

Answer: Nilambur, Malappuram



 General Knowledge – Kozhikode District


Q1. Which is the district headquarters of Kozhikode?

Ans: Kozhikode (Calicut)


Q2. In which year was Kozhikode district formed?

Ans: 1 January 1957


Q3. Kozhikode is famously known as the ___ of Kerala.

Ans: City of Spices


Q4. Who was the first European sailor to reach Kozhikode in 1498?

Ans: Vasco da Gama


Q5. Which Kozhikode ruler was known as “Samoothiri”?

Ans: Zamorin of Calicut


Q6. Which beach in Kozhikode is famous for historic trade and tourism?

Ans: Kozhikode Beach


Q7. Which is the first medical college in Kerala?

Ans: Kozhikode Medical College (1957)


Q8. Which international airport is partly in Kozhikode district?

Ans: Calicut International Airport (Karipur – shared with Malappuram)


Q9. Which is the second largest urban agglomeration in Kerala after Kochi?

Ans: Kozhikode


Q10. The first Malayalam newspaper, Rajyasamacharam (1847), was published from?

Ans: Kozhikode


Q11. Beypore in Kozhikode is famous for which traditional shipbuilding?

Ans: Uru (wooden dhows)


Q12. Who established the Kerala School of Astronomy and Mathematics at Kozhikode?

Answer: Sangamagrama Madhava


Q13. The famous sweet “Kozhikodan Halwa” was introduced during whose reign?

Ans: The Zamorin’s period (inspired by Arab traders)


Q14. Which Wildlife Sanctuary is located in Kozhikode?

Ans: Kadalundi Bird Sanctuary


Q15. Mananchira Square in Kozhikode was once the courty

ard of which ruler?

Ans: Zamorin of Calicut



 General Knowledge – Wayanad District


Q1. Which is the district headquarters of Wayanad?

Ans: Kalpetta


Q2. In which year was Wayanad district formed?

Answer: 1 November 1980


Q3. Wayanad shares its borders with which three states?

Answer: Kerala, Karnataka, and Tamil Nadu


Q4. Which is the only district in Kerala that shares borders with both Karnataka and Tamil Nadu?

Ans: Wayanad


Q5. Which river originates from Wayanad?

Ans: Kabini River (a tributary of the Cauvery)


Q6 Edakkal Caves in Wayanad is famous for what?

Ans: Stone age carvings and inscriptions


Q7. Which is the highest peak in Wayanad?

Ans: Chembra Peak (2,100 m)


Q8. Which wildlife sanctuary in Wayanad is part of the Nilgiri Biosphere Reserve?

Ans: Wayanad Wildlife Sanctuary


Q9. The famous Pakshipathalam bird sanctuary is located in which district?

Ans: Wayanad


Q10. Which dam in Wayanad is the largest earth dam in India?

Answer: Banasura Sagar Dam


Q11. Who was the tribal king of Wayanad who fought against the British?

Ans: Pazhassi Raja (Kerala Varma Pazhassi Raja)


Q12. Which lake in Wayanad is known as the only freshwater lake in Kerala?

Ans: Pookode Lake


Q13. Which is the least populated district in Kerala?

Ans: Wayanad


Q14. Which pass connects Wayanad with Kozhikode?

Answer: Thamarassery Ghat (Wayanad Churam)


Q15. Which famous Jain temple is located i

of Wayanad?

Ans: Sultan Bathery Jain Temple





 General Knowledge – Kannur District


Q1. Which is the district headquarters of Kannur?

Ans: Kannur


Q2. In which year was Kannur district formed?

Ans: 1 January 1957


Q3. Kannur is popularly known as the ___ of Kerala.

Ans: Land of Looms and Lores


Q4. Which is the northernmost district of Kerala?

Ans: Kasaragod, but Kannur lies just south of it (important distinction for exams).


Q5. Kannur is famous for which ritual art form?

Answer: Theyyam


Q6. Who built the St. Angelo Fort (Kannur Fort)?

Ans: The Portuguese (1505) under Dom Francisco de Almeida


Q7. The headquarters of Indian Naval Academy (Asia’s largest naval academy) is located at?

Answer: Ezhimala, Kannur


Q8 Arakkal Palace in Kannur was the seat of which dynasty?

Ans: Arakkal Ali Rajas (the only Muslim royal family of Kerala)


Q9. Which famous hill station is located in Kannur?

Ans: Paithalmala


Q10. Which is the major airport located in Kannur district?

Ans: Kannur International Airport (Mattannur)


Q11. Muzhappilangad Beach in Kannur is unique for what reason?

Ans: It is the only drive-in beach in Kerala (longest in Asia)


Q12. Which freedom fighter from Kannur is known as the "Lion of Kerala"?

Answer: K. Kelappan


Q13. Payyannur in Kannur is famous for which handicraft?

Answer: Payyannur Pavithra Ring


Q14. Dharmadam Island near Kannur is also called?

Ans: Green Island


Q15. Who is popularly known as "Kerala Gandh

i" and belonged to Kannur?

Answer: K. Kelappan





 General Knowledge – Kasaragod District


Q1. Which is the district headquarters of Kasaragod?

Answer: Kasaragod


Q2. In which year was Kasaragod district formed?

Ans: 24 May 1984 (the newest district of Kerala)


Q3. Which is the northernmost district of Kerala?

Answer: Kasaragod


Q4. Bekal Fort, the largest fort in Kerala, is located in which district?

Answer: Kasaragod


Q5. Which is the only district in Kerala where Tulu is widely spoken?

Answer: Kasaragod


Q6. Which river is known as the “Ganges of Kerala” and flows through Kasaragod?

Ans: Chandragiri River


Q7. Malik Dinar Mosque, one of the oldest mosques in India, is located at?

Answer: Kasaragod


Q8. Which famous backwater tourist destination in Kasaragod is known as “Thevally of the North”?

Ans: Valiyaparamba Backwaters


Q9. Which wildlife sanctuary in Kasaragod is known for rare medicinal plants?

Ans: Ranipuram / Kanhangad (Ranipuram is also a hill station)


Q10. Which languages are commonly spoken in Kasaragod?

Ans: Malayalam, Tulu, Kannada, Konkani, Marathi, Beary


Q11. Which hill station in Kasaragod is known as the “Ooty of Kerala”?

Answer: Ranipuram


Q12. Ananthapadmanabha S

wamy Temple in Kasaragod is unique

Keep practicing, stay, confident,and success will follow!


Explore important Kerala PSC general knowledge questions with detailed answers.👇👇👇




















Continue reading Kerala PSC GK Questions